Dat bleek donderdag 25 maart toen het raadvoorstel Uitgangspuntennotitie Lokale Energiestrategie in de gemeenteraad werd besproken. Al tijdens de raadscommissie op 10 maart over deze notitie bleken alle partijen behalve het CDA grote moeite te hebben met het voornemen van wethouder Karin Hoekstra (CDA) om de Hollandse Weides (onder andere de Oosteinderpolder) en de Duurzame Bloementuin  (de bollenvelden) open te stellen voor zonneweides en windmolens.

GroenLinks diende samen met alle raadsfracties een amendement in, met als resultaat dat de Hollandse Weides worden uitgesloten voor plaatsing van zonneweides en windmolens. Voor plaatsing in de Duurzame Bloementuin is voortaan voor elke aanvraag toestemming van de raad vereist. “Op die manier houdt de raad voldoende mogelijkheden om toe te zien of er eerst voldoende mogelijkheden voor zon-op-dak zijn benut,” zo licht fractiespecialist Boelo Meijer toe.
 

Opslag lokale energie
Ook wilde GroenLinks dat in de notitie wordt opgenomen dat lokaal opgewekte energie ook lokaal wordt opgeslagen. Meijer: “De huidige salderingsregeling, waarbij de geleverde energie aan het net wordt verrekend met het verbruik, loopt een keer af. Het is beter om te kijken naar lokale opslag. Daarmee kun je de zelf opgewekte energie - die je opwekt op het moment dat je het feitelijk niet nodig hebt - opslaan en gebruiken op het moment dat je het wel nodig hebt. Het amendement zorgt er ook voor dat deze initiatieven voor tenminste voor de helft in eigendom moet zijn van Hillegommers.”

Dit amendement werd behalve door de VVD ook door alle partijen gesteund.

Beloften waargemaakt
Terugkijkend op de raadsvergadering vindt Meijer dat “hard werken hier beloond is. GroenLinks heeft daarmee de slogan ‘Duurzaam op weg’ (gemeenteraadsverkiezingen van 2018) geheel waargemaakt. Duurzaamheid, opwek voor en door Hillegommers en behoud van natuurwaarden is in de aangepaste Uitgangspuntennotitie Lokale Energiestrategie nu beter gewaarborgd.”