Vrijdagavond 16 november stonden vertegenwoordigers van de gemeenteraadsfracties van GroenLinks Haarlemmermeer en Hillegom samen met de GroenLinks statenleden van de provincie Noord- en Zuid-Holland voor een volle zaal in Beinsdorp.

Het was een avond voor bewoners van beide gemeentes om na te denken over een strategie rond de Duinpolderweg.  Beide provincies hebben een besluit genomen over het voorkeurstracé. Een besluit waarop veel valt af te dingen, zowel op de inhoud als op het gevolgde proces. Groen Links stelt: géén Duinpolderweg!
Dit provinciaal besluit had een lange aanloop. Meerdere keren werd nut en noodzaak voor de aanleg van deze weg niet aangetoond. Maar de weg moet er toch komen. En nu ligt er een voorkeurstracé om verder uit te werken. Er wordt ons voorgehouden dat het geen zin heeft om nog iets te doen: het besluit is genomen, dus je kunt je er beter bij neerleggen. 
Maar niets is minder waar. Er is ‘slechts’ een besluit genomen voor het onderzoeken van de mogelijkheden en gevolgen van de aanleg van de weg volgens het voorkeurstracé. Daarmee is de definitieve aanleg nog niet besloten. 

Het is nog niet te laat!!!

Naast een terugblik over het gelopen pad tot dit besluit, was er ruimte voor discussie. 
Het onderwerp “nut en noodzaak” kwam duidelijk naar voren. De conclusie is dat met alle rapporten die er nu over deze weg liggen, de nut en noodzaak nooit volledig en onomstreden is vastgesteld.
Er werd gepraat over de politieke agenda’s en de financiële belangen rondom de Duinpolderweg, de angst om ondergesneeuwd te worden door de “Schiphol problematiek” en het gevoel dat er weinig aandacht is voor tegenstanders van de weg. Uitspraken als “het zal me worst wezen waar de weg precies komt, als hij er maar komt” (van de wethouder in Haarlemmermeer)  passeerden de revue en financiële belangen van de gemeente Haarlemmermeer werden genoemd om de weg door te trekken zodat het een provinciaal project wordt.
 

De planning: Wat gaat er nog gebeuren en wanneer kunnen we invloed uit oefenen?

  • De gemeenteraadsverkiezingen Haarlemmermeer (21 november a.s.) Het standpunt van de Haarlemmermeer is belangrijk voor de provincie Noord-Holland omdat er tot nu toe geen bestuurlijk draagvlak is voor het besluit. De gemeente Bloemendaal en Heemstede zijn niet voor deze variant.
  • De verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2019. Kijk goed naar de standpunten van partijen over de Duinpolderweg. GroenLinks is en blijft tegen de aanleg van deze weg.
  • Inspraakmomenten rondom de ProjectMER. Belangrijk is om zoveel mogelijk gebruik te maken van het recht om in te spreken en zienswijzen in te dienen.

Kortom: Laat van je horen, wanneer dat maar kan. Kom met volle bussen naar hoorzittingen. Het is nooit te laat!