Drie gemeenten uit Stuurgroep Duinpolderweg gezet, GroenLinks stelt schriftelijke vragen.

Naar aanleiding van het nieuws dat de gemeenten Heemstede, Bloemendaal en Noordwijkerhout (inmiddels Noordwijk) uit de stuurgroep Duinpolderweg zijn gezet heeft GroenLinks de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college:

  • Vanuit diverse bronnen hebben wij vernomen dat de gemeenten Noordwijk, Bloemendaal en Heemstede uit de stuurgroep Duinpolderweg zijn gezet. Is deze berichtgeving juist ?
  • Zo ja, wat zijn de overwegingen geweest voor dit besluit ?
  • Welk standpunt heeft de wethouder ingenomen bij deze besluitvorming ?
  • heeft het belang van een breed bestuurlijk draagvlak meegewogen in deze besluitvorming ? Zo ja, op welke manier ?
  • Waarom heeft het college de raad niet actief geïnformeerd over dit besluit ?
  • Kan de raad inzage krijgen in het verslag van de betreffende stuurgroepvergadering ?
  • Het genomen besluit maakt duidelijk dat de stuurgroep nog steeds besluiten neemt zonder politieke controle vanuit de gemeenteraden. Is het college bereid deze situatie te heroverwegen en/of ter beoordeling voor te leggen aan de gemeenteraad ?

Toelichting:
GroenLinks heeft zich in het verleden al meermalen kritisch uitgelaten over de manier waarop de besluitvorming rond de Duinpolderweg plaatsvindt. Deze laat zich het best beschrijven als ‘achterkamertjespolitiek’. De stuurgroep is hiervan een duidelijk voorbeeld. Onlangs werd dit weer bevestigd door het nieuws dat de 3 genoemde gemeenten door hun collega-bestuurders uit de stuurgroep zijn gezet. Dit zeer tegen de zin van in ieder geval Heemstede en Bloemendaal.
In september was het ‘brede bestuurlijk draagvlak’ nog hét argument voor de provincies om te kiezen voor de Middenvariant als definitief voorkeurstracé. Dat brede draagvlak viel al tegen door de kritische houding van Haarlemmermeer over het gekozen voorkeursalternatief. Met deze actie brokkelt het draagvlak nog verder af.

Uiterlijk eind januari verwachten wij de antwoorden te mogen ontvangen.