Krediet voor aanpassen twee panden "slechts een eerste stap"

De GroenLinks-fractie in de Hillegomse gemeenteraad is vorige week schoorvoetend akkoord gegaan met een 'uitgekleed' voorstel om een krediet beschikbaar te stellen voor het verduurzamen van twee gemeentelijke panden, te weten De Vosse en het gebouw van de Brandweer.

De GroenLinks-fractie had liever gezien dat er voldoende geld zou worden vrijgespeeld voor verduurzaming van zeven gemeentelijke gebouwen, zoals het college van B&W ook in eerste instantie had voorgesteld. De €2,8 miljoen voor de verduurzaming van zeven panden zou immers geheel in lijn zijn met het plan om Hillegom in 2030 energieneutraal te krijgen. Energieneutraal wil zeggen dat alle energie die in de gemeente wordt verbruikt lokaal wordt opgewekt. Bovendien zou het een goed voorbeeld zijn voor zowel inwoners als bedrijven.

De fracties van BBH, CDA, Bloeiend Hillegom en VVD vonden dit te ver gaan en trapten op de rem. Er komt nu een bedrag dat net voldoende is voor de verduurzaming van twee gebouwen. Voor de andere vijf gebouwen zou dan per gebouw telkens een nieuw voorstel van het college moeten komen.

Gemiste kans
Wat GroenLinks betreft is dit een gemiste kans om nu een duidelijke keus voor verduurzaming te maken. Het uitgeklede voorstel doet afbreuk aan de ambitie van onze gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn.
GroenLinks kon vervolgens niet anders dan instemmen met het nieuwe voorstel onder het motto ‘beter een half ei dan een lege dop’. Volgens Fractievoorzitter Dick van Egmond zal GL erop toezien dat de voorstellen voor de andere gebouwen er ook daadwerkelijk komen. "We zullen ze telkens beoordelen op hun bijdrage aan de benodigde verduurzaming. Want de ambitie ‘Hillegom energieneutraal in 2030’ is voor GroenLinks geen loze kreet!"

Meer weten?

Meer weten over GroenLinks Hillegom? Mail je vraag naar groenlinkshillegom@hotmail.com